T : Työehtosopimus
Työehtosopimuksissa määritellään työsuhteen ehdot, esimerkiksi palkkaus, työajat ja lomat.
Työehtosopimus syntyy työehtosopimusneuvottelujen tuloksena tietylle määräajalle. Neuvottelut käydään työntekijäjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen välillä. Työehtosopimuksessa määritellään työsuhteen ehdot kyseisellä alalla, esimerkiksi palkkauksesta, työajoista ja lomista. Työehtosopimuksissa määritellyt ehdot ovat työehtojen vähimmäismääräyksiä ja työpaikoilla voidaan sopia työntekijän kannalta niitä paremmista eduista. Jos työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuteta ratkaisua, valtakunnansovittelija auttaa työmarkkinaosapuolia hakemaan ratkaisua.
Sopimuksen voimassaoloaikana vallitsee työrauha, eli työtaistelutoimenpiteet ovat kiellettyjä. Jos sopimus irtisanotaan, sen voimassaolo päättyy määräajan loppuessa ja alkaa sopimukseton tila, jolloin työtaistelut ovat mahdollisia.
Jos tietyllä alalla on yleissitova työehtosopimus, sitä noudatetaan kaikilla soveltamisalaan kuuluvilla työpaikoilla riippumatta siitä, onko yritys järjestäytynyt työnantajaliittoon. Yleissitovuus takaa siis vähimmäistyöehdot kaikille tietyn toimialan työntekijöille. Yleissitovuus vahvistetaan sellaiselle sopimukselle, minkä katsotaan olevan edustava kyseisellä alalla. Edustavuuteen vaikuttaa, kuinka suuri osa kyseisen sopimusalan työntekijöistä ja työnantajista on järjestäytyneitä. Normaalisitova työehtosopimus sitoo vain sopimuksen allekirjoittaneita osapuolia; sopimus on siis joko tehty nimenomaan kyseiselle yritykselle tai yritys on sopimuksen allekirjoittaneen työnantajajärjestön jäsen.