Etusivulle

Suomen Sairaanhoitajat 100 vuotta

Julkaistu:
Takaisin

Tämä näyttely sisältää Suomen Sairaanhoitajat ry järjestön tapahtumia sadan vuoden ajalta

Tervetuloa tutustumaan Suomen Sairaanhoitajat ry:n 100-vuotisen historian verkkomuseonäyttelyyn. 100-vuotisjuhlaa vietetään vuonna 2025. Tässä historianäyttelyssä järjestön pitkä taival on jaettu lyhyempiin, noin kymmen vuoden kausiin. Kultakin kaudelta esitellään näytteitä historiallisista tai järjestön kannalta merkityksellisistä päätöksistä ja tapahtumista. Sadassa vuodessa mukana on ollut valtava määrä sairaanhoidon ja terveydenhuollon ammattilaisia ja asiantuntijoita sekä järjestön henkilöstöä edistämässä järjestön tavoitteita. Näyttelyssä esitellään henkilöinä vain luottamustehtävissä toimineet järjestön puheenjohtajat. Muita merkittäviä toimijoita ja vaikuttajia näkyy kuitenkin erilaisissa valokuvissa ja muissa näyttelydokumenteissa.

Historianäyttely julkaistaan jatkokertomuksena, kolmessa vaiheessa vuoden 2025 aikana.
Ensimmäinen osa julkaistaan helmikuun alussa 2025. Silloin avautuvat vuodet 1925-1935, 1936-1939, 1939-1945, Alueyhdistysten historiaa vuodesta 1925 vuoteen 2025 ja esitellään Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtajista Lyyli Hagan ja Kyllikki Pohjala.
Toinen osa julkaistaan toukokuussa 2025. Silloin julkaistaan vuodet 1945-1955, 1956-1965 ja 1966-1986 sekä puheenjohtajista Toini Nousiainen ja Aila Jokinen.
Kolmannessa julkaisussa syyskuun alussa 2025 avautuu historianäyttely kokonaisuudessaan vuoteen 2025 saakka.

Historianäyttelyä selataan kunkin sivun lopussa olevasta valikosta, josta voi siirtyä julkaistujen osioiden sisältöihin.

Sairaanhoitajien oma järjestö kokoaa sairaanhoitajat yhteen ja valvoo heidän etujaan

Kansalliseen järjestöön kuulumalla sairaanhoitaja tulee osalliseksi kansainvälistä sairaanhoitajayhteisöä. Jäsenyyden symbolina toimii jäsenmerkki. Heti järjestön perustamisesta lähtien, Suomen sairaanhoitajatarliitto tavoitteli jäsentensä etuja terveydenhuollon kehittämiseksi. Sairaan- ja terveydenhoidon ammatti on kehittynyt yhteiskunnan kehityksen ja haasteiden mukana. Sairaanhoitajan tehtävien eriytyminen on vaatinut monenlaista osaamista ja ammattitaitoa. Samalla on syntynyt uusia terveydenhuollon ammattiryhmiä kuten terveyssisaret, ylihoitajat, sairaanhoidonopettajat ja lääketieteen erikoistumisalan mukaan erikoistuneet sairaanhoitajat sekä myöhemmin itsenäiset ammatinharjoittajat.

Historia on kulttuuriperintöä

Historia on kulttuuriperintöä, jonka tuntemuksella saadaan perspektiiviä nykyiseen. Suomen Sairaanhoitajat kokoaa nyt ensimmäistä kertaa oman tarinansa koko historiansa ajalta. Tämä historiikkikatsaus jää elämään verkkoon museona, jota pystytään täydentämään aina kun uutta materiaalia saadaan käyttöön.

KIrurgin oppilaskoulun ryhmä 1907. Kuva: Suomen Sairaanhoitajat arkisto/Toimihenkilöarkisto.

Suomen Sairaanhoitajajien museonäyttelyn kokoamisessa on käytetty järjestön omia kuva- ja tekstiarkistoja sekä Sairaanhoitaja lehteä, joka on koko järjestön satavuotisen historian ajan ollut järjestön tärkein tiedotuskanava. Lehdessä on kunkin ajankohdan merkityksellisimmät asiat ja erityispiirteet. Maija Sorvettulan vuonna 1998 ilmestynyt kirja, Johdatus suomalaisen hoitotyön historiaan, käsittelee historian vuoteen 1970 saakka. Sorvettulan kirja on toiminut historianäyttelyn suurten linjojen päälähteenä. Tehyn julkaisuista Tahdon asian, Tehy 1982-2012 ja Omilla jaloillaan, Tehy 2008-2022 on löytynyt paljon yksityiskohtia liittyen Tehyn perustamiseen 1970-80-luvuilta. Ruotsinkielisen sairaanhoitajayhdistyksen historiasta julkaistu kirja, Profession och gemenskap Sjuksöterskeföreningen i Finland 1898-2023, antaa paljon tarkkoja tietoja sisarjärjestöjen monipuolisesta ja pitkääaikaisesta tiiviistä yhteistyöstä.

Suomen Sairaanhoitajilla on historiansa aikana ollut 10 puheenjohtajaa. Historianäyttelyssä esitellään kunkin heidän kautensa kohokohdat ja vielä erikseen näyttelyssä on osio Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtat, jossa on jokaisen esittelyt. Jo edesmenneistä puheenjohtajista aineistot koottiin arkistoista ja vielä joukoissamme olevat esitellään valokuvin, tekstein tai videohaastatteluin. Tietolähteinä on käytetty Suomen Sairaanhoitajien arkiston erilaisia dokumentteja.

Myös hoitoalan ammattiin opiskelevia on otettu mukaan hakemaan tietoa ja muodostamaan käsitys historiasta. Sairaanhoitajat 100 vuotta -näyttelyprojektissa tehtiin yhteistyötä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa. Opiskelijoiden innovaatio-opinnoissa vuonna 2023 kolme erillistä opiskelijakurssia tekivät lyhyitä videoita Suomen Sairaanhoitajatarliiton ensimmäisistä vuosikymmenistä ja yleisesti sairaanhoitajien työstä toisen maailmansodan aikana sekä Suomen Sairaanhoitajien kansainvälisestä yhteistyöstä. Heillä on ollut nykyisen nuoren aikuisen näkökulma aiheeseen, kun ovat dokumentoineet sairaanhoitajajärjestön historiaa hauskasti ja tunteikkaasti, käyttäen erilaisia digitaalisia esitystapoja.

Helsingin kaupungin sairaanhoitajatarkoulu, luokkahuone käytännön opetusta varten. Opetusta valvoo ylihoitaja Sonja Koreneff. Kuva: Suomen Sairaanhoitajat arkisto/Toimihenkilöarkisto.

Sairaanhoitajat ovat ammattiryhmä, jonka työn ja sen sisällön ymmärtävät parhaiten ja syvimmiltään juuri sairaanhoitajat. Yksittäisten sairaanhoitajien työ- ja elämänhistoria koko sadan vuoden ajalta puhuttelee suurta joukkoa sairaanhoitajia ja antaa samaistumismahdollisuuksia myös menneiden vuosien kokemuksiin. Se antaa myös välineitä ymmärtää nykyistä työelämää ja sen haasteita.

Suomen Sairaanhoitajatarliiton "ammatilliset unelmat”

Historianäyttely seuraa vuonna 1925 perustetun järjestön toiminnalle asetettuja tavoitteita ja haasteita, joista tässä näyttelyssä käytetään nimeä "ammatilliset unelmat". Näyttely etenee hieman eripituisina, mutta enimmäkseen noin kymmenen vuoden jaksoina. Painopisteet ovat hieman vaihdelleet eri aikakausina, mutta pääsääntöisesti samat tavoitteet ovat määrittäneet järjestön toiminnan sisällön koko satavuotisen matkan ajan.

Nämä olivat ammatilliset unelmat vuonna 1925:

- Palkkaus vastaamaan sairaanhoitajan työtä
- Suomen kielen käyttäminen yhdistyksen virallisena kielenä
- Toiminta on valtakunnallista, ei pelkästään Helsinkikeskeistä
- Kansainvälinen toiminta jatkuu
- Sairaanhoitajan ammatti tulee tunnetuksi
- Sairaanhoitajan ammatin arvostus kasvaa
- Sairaanhoitajien työolot kehittyvät (työaika, sosiaaliset olot ja lomat)
- Suomen sairaan- ja terveydenhoito kehittyy
- Sairaanhoitajakoulutus alkaa ja kehittyy
- Järjestön toiminnan vakaus (talous, jäsenhankinta, yhteistyösuhteet, tiedotuskanava)

**********************************************************************************************************************************

Näyttelyyn sisällöt:

Suomen Sairaanhoitajat 100 vuotta * 1925–1935 Oman ammattiliiton perustaminen * 1936–1939 Eteenpäin * 1939–1945 Sotien vuodet * Suomen Sairaanhoitajat ry:n alueyhdistykset * Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtajat * Tietoa historianäyttelyn kokoamisesta *